Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Muž poslal podvodníkovi dvě stě tisíc za auto. Teď nemá auto ani peníze

Policisté vyšetřují případ, při kterém mladý muž přišel o téměř dvě stě tisíc korun. Chtěl totiž přes internet koupit auto, na které stále marně čeká. Falešnému prodejci však už odeslal desítky tisíc korun a ten s ním posléze přestal komunikovat. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu podvodu a policie varuje před podezřelými obchody a před zasíláním peněz předem.

Mladík poslal prodejci téměř dvě stě tisíc korun

Mladý muž se obrátil na policisty, protože se stal obětí podvodu, když přes internet kupoval auto. Mladík údajnému prodejci odeslal téměř dvě stě tisíc korun, ale auta se nedočkal.

Mladík reagoval na inzerát, ve kterém prodejce nabízel osobní auto BMW 520d Sport line vyrobené v roce 2017. Auto mělo být zachovalé, garážované, nijak poškozené či bourané a mělo najeto necelých 51 tisíc kilometrů. Za auto požadoval prodejce 6500 eur.

Na inzerát reagoval na mladíkovu žádost jeho známý skrz Messenger. Tomu se ozval muž, který jej nasměroval na e-mail „skutečného" prodejce auta. U toho mladíkův známý zjistil, zda je vozidlo stále volné, což mu prodejce potvrdil a odkázal ho na společnost, která by mu vůz měla doručit. Komunikace se zmíněnou firmou probíhala přes mail.

Mladík nemá auto ani peníze

Muž poslal podle dohody 6200 eur na bankovnictví účet, který společnost uvedla a mladík čekal na auto, které mu mělo do České republiky údajně z Anglie dorazit do několika dní. Přepravní společnost však požadovala ještě další finanční prostředky, a to 1300 euro jako částku, která bude kupujícímu při převzetí vozu vrácena. Muž tedy zaslal prostřednictvím internetového bankovnictví i tuto požadovanou částku a čekal už jen na vůz, který mu měli dopravit následujícího dne odpoledne.

Od té doby však ustala veškerá komunikace ze strany přepravní společnosti i všech ostatních osob, se kterými mladíkův známý dříve komunikoval. Na auto tak čeká marně.

„Kriminalisté z Nymburka již na základě oznámení poškozeného a sdělení těchto informací zahájili v daném případě úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu podvodu podle § 209 odst. 1, 3 trestního zákoníku,“ popsala v tiskové zprávě policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Policisté upozorňují na fakt, že prodeje přes zahraniční internetové inzertní portály jsou velmi rizikové. „Většina takovýchto prodejů na dálku končí nekomunikací a nedostupností prodejce ihned poté, co získá požadované finanční prostředky za nabízený vůz. Nenechte se zlákat těmito portály, ani výrazně nízkou cenou za auto. Pokud si nejste jisti, obraťte se na autorizované prodejce, kteří vám určitě rádi poradí, a rozhodně nikam neposílejte peníze předem,“ varuje mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky policie, podvod, auto, nákup, Nymburk, peníze, BMW, Česko, Anglie, Facebook Messenger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž poslal podvodníkovi dvě stě tisíc za auto. Teď nemá auto ani peníze  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.