Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Učitelé se mohou ode dneška nechat zdarma testovat na koronavirus. Výsledek se dozví na místě

Učitelé se od 4. prosince až do 18. prosince mohou zdarma nechat testovat na koronavirus. Na odběrových místech v nemocnicích a zdravotnických zařízeních jsou pro ně připraveny antigenní testy. Zájem pedagogů se zřejmě bude lišit v jednotlivých školách i regionech. Pokud by se nechali testovat všichni, jednalo by se asi o 170 tisíc lidí. Pražská odběrová místa mají už na první den řádově jednotky až desítky zájemců, většinou se musí registrovat předem.

Antigenní testy využívají vzorek z nosohltanu jako PCR testy. Na rozdíl od nich jsou ale méně přesné.

Jedno odběrové místo v každém okrese

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) přijde testování, které se bude hradit ze zdravotního pojištění, asi na 70 milionů korun. V každém okrese by mělo být jedno odběrové místo. Zapojit by se měly také ordinace lékařů. Podle Blatného budou mít odběrová místa kapacitu asi 40 tisíc antigenních testů denně.

Ředitelé škol musí učitelům umožnit absolvovat testy v pracovní době, pokud by tím nevznikl problém se zajištěním výuky. Na odběr s sebou musí vyučující přinést potvrzení o zaměstnání, které jim vydá vedení školy.

Výsledek budou učitelé vědět na místě

Učitelé by se měli dozvědět výsledek testu na místě. Ti, kteří budou mít pozitivní test, se budou muset ihned telefonicky nahlásit svému praktickému lékaři. S příznaky nemoci budou muset do izolace, bez příznaků na místě absolvují ještě přesnější PCR test.

Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého by na testy mohla přijít asi třetina učitelů.

Vyšetření se nebude provádět u těch učitelů, kteří byli kvůli koronaviru v nařízené izolaci a od potvrzení jejich nákazy neuplynulo více než 90 dnů. Testovat se nebudou ani lidé, kteří už v posledních pěti dnech absolvovali PCR test s negativním výsledkem.

Mělo by se jednat o stejná místa jako doposud. Základem sítě bude stávající páteřní síť nemocnic. Dále bychom chtěli požádat o pomoc ambulantní specialisty, praktické lékaře a snažíme se také o zapojení neziskových organizací,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Testování v Praze

Některá místa se zapojí později, další nabízejí školám, že jim odběry přijedou udělat na místo. 

Ode dneška se první učitelé budou testovat také v Praze. Většina odběrových míst požaduje nebo alespoň doporučuje si termín rezervovat předem. Například Ústřední vojenská nemocnice má podle mluvčí Jitky Zinke kapacitu do 17. prosince až 2500 testů, každou hodinu 24 odběrů. V Nemocnici na Bulovce podle mluvčí Mirky Kátrikové budou odebírat mezi 09:00 a 14:00. Kapacitu až 100 odběrů denně bude mít pro učitele podle mluvčí Pavlíny Dankové Fakultní nemocnice v Motole. Tři odběrová místa firmy EUC budou podle mluvčí Evy Horkové mít kapacitu 200 denně odběrů, rezervace zatím nutné nejsou.

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky koronavirus, COVID-19, testování, učitelé, školství, testy, zdarma, rychlý antigenní test, PCR Test, Jan Blatný, ANO 2011, Praha, Pavlína Danková, Fakultní nemocnice v Motole, Nemocnice Na Bulovce, Ústřední vojenská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Učitelé se mohou ode dneška nechat zdarma testovat na koronavirus. Výsledek se dozví na místě  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.