Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Česku za neděli přibylo 1887 nově nakažených, nejméně od začátku října. Nejlepší situace je v Praze

V neděli přibylo v Česku 1887 nových případů nákazy koronavirem, což je nejméně od 5. října. Proti neděli minulý týden je nákaza poloviční a proti sobotě klesl počet o 2312 případů. Od března se nakazilo přes 460 tisíc lidí, zemřelo 6208 z nich. V Praze laboratoře za neděli potvrdily 135 případů. V porovnání s ostatními okresy republiky je koronavirová situace v Praze a okrese Praha-západ nyní nejpříznivější. O víkendu se ale zpravidla méně testuje a počet provedených testů klesal celý minulý týden.

Minulý týden se méně testovalo

Vláda se dnes bude zabývat návrhem na prodloužení nouzového stavu, ministr zdravotnictví chce požádat Sněmovnu o prodloužení o 30 dní. Aktuálně platí stav nouze do tohoto pátku. Dolní komora by o prodloužení zřejmě měla jednat ve čtvrtek.

Podle odborníků šíření epidemie v Česku zejména poslední týden zpomaluje, počty nových pozitivních testů jsou v mezitýdenním srovnání nižší. Zároveň v minulém týdnu ubylo testů. V pondělí a v úterý počet testů proti předchozímu týdnu klesl o tisíce, ve zbývajících dnech týdne pak o více než 10 tisíc. Mezi testovanými je stále přibližně čtvrtina nakažených, v sobotu podíl prokázaných nákaz na počtu testů činil 26 procent.

V Česku je aktuálně přes 126 tisíc nakažených. K sobotě bylo v nemocnicích s covidem-19 hospitalizováno 7200 lidí, 1100 ve vážném stavu.

Zvyšuje se počet úmrtí

Co se však dál zvyšuje, je počet úmrtí s koronavirem. Od začátku listopadu zemřelo přes 270 lidí, nejvíce jich bylo v úterý 3. listopadu – 250. Minulý týden bylo denně obětí od 130 do 200, za neděli ministerstvo zatím eviduje 65 zemřelých, což je nejméně za poslední měsíc. Při pozdějších aktualizacích se ale údaje o úmrtích ještě většinou mění.

Nejhorší situace zůstává na Vysočině, na Havlíčkobrodsku hygienici za poslední týden zaznamenali 707 nakažených na 100 tisíc obyvatel, na Pelhřimovsku 689. Přes 600 případů na 100 tisíc obyvatel má také Žďársko a Jihlavsko. Nejlépe je na tom Praha a Praha-západ, kde bylo za uplynulý týden kolem 206 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel.

Zpřísňování či uvolňování dle rizikového skóre

Ode dneška začne ministerstvo zdravotnictví každý den zveřejňovat rizikové skóre, podle kterého se budou uvolňovat nebo naopak zpřísňovat protikoronavirová opatření. Pokud zůstane číslo do středy pod hodnotou 75, navrhne ministerstvo zdravotnictví vládě zmírnění opatření, platit by mohlo od příštího pondělí.

Znamenalo by to třeba otevření základních škol pro všechny děti z prvního stupně, střídavou výuku pro stupeň druhý nebo posunutí zákazu nočního vycházení z 21:00 na 23:00 hodin. Detaily o případném rozvolňování ve školství dnes na tiskové konferenci představí ministr Robert Plaga. Ve středu se do školních lavic vrátí prvňáci a druháci a také žáci speciálních škol.

Blatného PES představen. Jak vypadá nový protiepidemický systém?

Celá země je v systému hodnocení epidemie covidu-19 podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v pásmu číslo čtyři. Denní hodnota ve čtvrtek je 70. Pokud bude trvat týden, ministerstvo navrhne vládě zmírnění opatření. Řekl to na dnešní...

Nakažení v Praze

Od začátku epidemie se v Praze koronavirem nakazilo 55 634 lidí, přes 44 tisíc se jich z nemoci vyléčilo. Aktuálně je v metropoli necelých jedenáct tisíc nakažených, většina má mírný průběh nemoci.

V Praze se denní nárůsty pozitivně testovaných drží od čtvrtka pod 500. Nejhorší situace byla v metropoli v říjnu, kdy byly denní nárůsty vyšší než 1000. Nejvíce to pak bylo 22. října, kdy laboratoře prokázaly 1708 případů.

V hlavním městě s koronavirem dosud v Praze zemřelo 607 lidí. Na neděli zatím připadá šest úmrtí, tyto údaje se ale zřejmě ještě změní. Minulý týden nejvyšší denní nárůst počtu zemřelých zatím činil 13 ve čtvrtek, v předchozích týdnech byl ale vyšší. Dosud nejvyšší denní nárůsty jsou ze 4. a 3. listopadu, kdy bylo 24 a 23 obětí.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, COVID-19, nakažení, Česko, Praha, infekční onemocnění, okres Praha-západ, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Robert Plaga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku za neděli přibylo 1887 nově nakažených, nejméně od začátku října. Nejlepší situace je v Praze  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.