Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vytvořil posmrtnou masku Jana Palacha i Pomník obětem komunismu. Olbram Zoubek by oslavil 95 let

Přesně před 95 lety, 21. dubna 1926, se v rodině učitelky a státního úředníka narodil Olbram Zoubek. Ze studenta, který měl v prvním ročníku na gymnáziu z kreslení trojku, se stal jeden z nejvýznamnějších českých sochařů druhé poloviny 20. století. Zasloužil se o vytvoření posmrtné masky Jana Palacha, Pomníku obětem komunismu na Petříně nebo Pomníku Milady Horákové na Smíchově nedaleko zastávky Santoška. Střídavě žil v Praze a v Litomyšli, kde je také zapsán jako čestný občan. Olbram Zoubek zemřel 15. června 2017.

Olbram Zoubek bojoval v ulicích v době Pražského povstání

Rodiče byli při výběru Olbramova křestního jména ovlivněni novelou o biskupovi z pražského rodu Olbramů. V letech 1932 až 1937 navštěvoval obecnou školu na Žižkově, gymnázium na Sladkovského náměstí pak v letech 1937 až 1945. Ačkoliv měl v prvním ročníku z kreslení trojku, později si vyučující všimli jeho výtvarného talentu. Ještě před maturitou v roce 1945 se zúčastnil bojů v ulicích v době Pražského povstání, kdy na křižovatce U Bulhara bojoval na barikádě se zbraní v ruce.

Olbram Zoubek byl v letech 1974 až 1991 režimu nepohodlný umělec a sám nemohl vystavovat.

Poté studoval pražskou umělecko-průmyslovou školu a stal se úspěšným sochařem. V letech 1948–1950 absolvoval základní vojenskou službu v posádkách měst Košice, Šafárikovo a Frýdek-Místek. Podobně jako mnozí jiní prožíval s velkými nadějemi Pražské jaro v roce 1968. Jenže pak přišla okupace 21. srpna 1968 a všechno bylo jinak.

Zoubek sejmul posmrtnou masku Jana Palacha, a to dvakrát

Do pochmurné atmosféry po okupaci zasáhl v lednu 1969 čin Jana Palacha. A právě jemu se Olbram Zoubek rozhodl prokázat poslední službu a sejmout mu posmrtnou masku. Díky spolužákovi, který byl lékař, se Olbram spolu s kamarádem dostal do budovy soudního lékařství na Albertově. „Tenkrát byla atmosféra taková, že jméno Jan Palach otevíralo dveře,“ uvedl Zoubek pro Paměť národa. Masku sňal dvakrát po sobě a z té horší udělal ještě odlitek, který odvezl na Václavské náměstí studentům, kteří za Palacha drželi tryzny. Zde se pravděpodobně setkal i s Janem Zajícem.  Z druhé formy nechal profesionálně na UMPRUM udělat dalších pět odlitků, z nichž jeden zůstal celou dobu u něj v ateliéru.

V roce 1996 byl oceněn státním vyznamenáním Medailí Za zásluhy I. stupně.

Bronzová náhrobní deska za 60 tisíc korun

Olbram Zoubek později navrhl bronzovou náhrobní desku s Janovým reliéfem, kdy 60 tisíc korun za její odlití musel zaplatit z vlastní kapsy. Dne 1. června 1970 desku na Palachův hrob na Olšanských hřbitovech v Praze tajně položili, ale záhy nato přišlo oznámení, že musí být náhrobek ještě téhož dne odstraněn. Náhrobek pak v noci rozřezali na kusy a roztavili v pecích. Nakonec muselo z pražských Olšan zmizet i Palachovo tělo. Po sametové revoluci se na Olšanské hřbitovy tělo Jana Palacha vrátilo a s ním i původní Zoubkova plastika, vedle toho sochař nově vytvořil pamětní desku v budově filozofické fakulty.

Kromě posmrtné masky Jana Palacha je Zoubek autorem Pomníku obětem komunismu na Petříně, Pomníku Milady Horákové na Smíchově, sochy Vítěze před telefonní ústřednou v pražských Dejvicích nebo soch v klášterní zahradě v Litomyšli.

Zoubkova největší výstava se pak uskutečnila 29. listopadu 2013 až 30. března 2014 v Jízdárně Pražského hradu. Čítala kolem 300 exponátů.

Olbram Zoubek zemřel 15. června 2017 ve věku 91 let. Polovina jeho popelu byla rozptýlena v Praze na Olšanech a druhá polovina poté v Litomyšli.

Ohodnoť článek

Foto Paměť národa; Ludek, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons | Zdroj Paměť národa; Wikipedia

Štítky Praha, společnost, sochařství, architektura, Zoubek, výročí, Olbram Zoubek, Jan Palach, pomník, maska, komunismus, Milada Horáková, Litomyšl, Smíchov, Petřín, Pražské povstání, Santoška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vytvořil posmrtnou masku Jana Palacha i Pomník obětem komunismu. Olbram Zoubek by oslavil 95 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.