Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Modré světlo zítra večer rozsvítí Petřín nebo Tančící dům. Připomene 75. výročí vzniku OSN

V sobotu 24. října večer se na počest 75. výročí vzniku Organizace spojených národů rozsvítí modrým světlem významné památky, objekty a instituce po celé Evropě. K iniciativě Rozsvítíme Evropu do modra se připojí také místa v Praze, jako je Tančící dům, Petřínská rozhledna nebo Žižkovská televizní věž. V budově sídla OSN v Praze a na některých dalších českých radnicích zavlaje modrá vlajka Spojených národů.

Informační centrum OSN bylo v Praze (UNIC) otevřeno brzy po vzniku světové organizace na přelomu roku 1947 a 1948 jako jedna z prvních poboček Spojených národů ve světě. Je největším zdrojem informací o OSN v češtině.

75. výročí vzniku OSN

Zítra večer se v Česku modře rozsvítí také Katedrála sv. Václava v Olomouci nebo Nová radnice v Ostravě.

Mezi evropské budovy, které se v sobotu 24. října večer zahalí do modrého světla OSN patří vedle těch českých i radnice v Bruselu a Madridu, palác Ajuda v Lisabonu, Dublinský hrad, katedrála v Reykjavíku, ministerstva zahraničí Lucemburska a Španělska a mnoho dalších. Do modré se rozsvítí i sídlo Evropské rady a další evropské instituce v Bruselu, i budovy evropských úřadoven OSN v Kodani, Ženevě, Bonnu a Haagu. Celý seznam zapojených míst najdete TADY.

Stojí před námi nevídané výzvy. Ale s pomocí globální solidarity a spolupráce je dokážeme zvládnout. Letošní 75. výročí chci využít k tomu, abych vyzval lidi z celého světa, aby stáli při sobě. A Spojené národy budou stát při vás. Spojené národy patří vám,“ říká generální tajemník OSN António Guterres.

Název Spojené národy se poprvé objevil již v roce 1942

Název Spojené národy navrhl americký prezident Franklin D. Roosevelt a poprvé byl použit za druhé světové války v Deklaraci Spojených národů z 1. ledna 1942, v níž se zástupci 26 států jménem svých vlád zavázali pokračovat ve společném boji proti mocnostem Osy.

V Česku působí další tři agentury OSN: Světová zdravotnická organizace (WHO), Vysoký komisariát OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Mezinárodní organizace pro migraci (ILO). Český výbor pro UNICEF má status nevládní organizace s mezinárodním prvkem.

V roce 1945 se v San Francisku sešli zástupci 50 zemí na Konferenci Spojených národů o mezinárodním uspořádání a vypracovali Chartu OSN. Chartu podepsalo 26. června 1945 celkem 50 zemí, včetně Československa. Polsko sice nebylo na konferenci zastoupeno a svůj podpis připojilo později, je ale považováno za jednu z 51 zakládajících členských zemí OSN.

Organizace spojených národů oficiálně vznikla 24. října 1945, kdy byla Charta ratifikována Čínou, Francií, Sovětským svazem, USA, Velkou Británií a většinou ostatních signatářských zemí OSN. Každoročně se proto 24. říjen slaví jako Den Spojených národů.

Ohodnoť článek

Foto facebook.com/OSNcz

Štítky OSN, výročí, modré světlo, Petřín, Žižkovský vysílač, Tančící dům, Praha, Evropa, radnice, Petřínská rozhledna, Česko, Světová zdravotnická organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modré světlo zítra večer rozsvítí Petřín nebo Tančící dům. Připomene 75. výročí vzniku OSN  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.