Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Praha zveřejnila telefonní čísla pro hlasování v senátních volbách. Lidé budou moct volit z domu do přenosné schránky

Ve dnech 2. a 3. října a v případě druhého kola ve dnech 9. a 10. října 2020 se v Praze uskuteční ve třech volebních obvodech volby do Senátu Parlamentu České republiky. Voličům v nařízené karanténě nebo v izolaci bude umožněno hlasovat u drive-in volebního stanoviště nebo doma do zvláštní přenosné volební schránky. Pro hlasování doma musí volič podat telefonickou žádost, a to na číslo 773 026 008, 773 026 020 nebo 773 026 689.

Hlasování doma do volební schránky

Voliči, kteří nemohou ze závažných důvodů hlasovat ve volebním stanovišti, mohou volit z domu. Žádost o tento typ hlasování však volič musí podat nejpozději do čtvrtka 1. října 2020, a to ve všední den na jedno ze tří uvedených čísel: 773 026 008, 773 026 020 a 773 026 689. Linky budou v provozu ve čtvrtek 24. září a v úterý 29. září od 9 do 16 hodin, v pátek 25. září od 9 do 14 a ve středu 30. září od 9 do 18 hodin. Ve dnech pracovního klidu linky nebudou obsluhovány.

Při podání žádosti o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky musí volič sdělit zaměstnanci své jméno a příjmení, datum narození, adresu místa trvalého bydliště, adresu místa, kde pobývá na území volebního obvodu, v němž je oprávněn hlasovat, a své telefonní číslo.

Hlasování se pak uskuteční v místě pobytu voliče, vždy však na území volebního obvodu, v němž má volič oprávnění hlasovat. Hlasovat tímto způsobem budou moct voliči ve dvou dnech: 2. října od 7 do 22 hodin a 3. října od 7 do 14 hodin. Co se týče druhého kola, tak bude možné hlasovat 9. a 10. října ve stejné časy jak v prvním kole.

Drive-in volební stanoviště

Praha pro lidi v karanténě a v izolaci rovněž zřídí dvě drive-in volební stanoviště. Jedno stanoviště rozdělené na dvě části pro každý volební obvod zvlášť vznikne na parkovišti na Letné, a to pro volební obvody č. 27 (Praha 1) a č. 21 (Praha 5).

Další stanoviště vznikne na parkovišti za Poliklinikou Prosek pro volební obvod č. 24 (Praha 9).

Tato volební místa budou takzvaně drive-in a bude do nich možné zajet vozidlem podobně jako do drive-in testovacích míst na koronavirus. Volič nebude muset vystupovat z vozidla, ale jen otevře okénko. Přítomna bude volební komise, kterou tvoří zapisovatel a tři vojáci Armády ČR v činné službě. Termín senátních voleb bude na drive-in místech vždy ve středu, tedy 30. září pro první kolo a 7. října pro druhé kolo. V obou případech bude místo k dispozici od 7:00 do 15:00 hodin.

Hlasování osobám v karanténě a v izolaci umožnilo přijetí zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do zastupitelstev krajů a do Senátu v roce 2020. Zákon umožňuje hlasovat osobám s nařízenou karanténou nebo izolací kvůli ochraně veřejného zdraví před nemocí covid-19 ve volbách do zastupitelstev krajů a do Senátu konaných ve dnech 2. a 3. října 2020 a 9. a 10. října 2020.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, covid-19, volby, telefon, Praha, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, karanténa, Senát Parlamentu ČR, Parlament České republiky, Česko, Armáda České republiky, Poliklinika Prosek a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha zveřejnila telefonní čísla pro hlasování v senátních volbách. Lidé budou moct volit z domu do přenosné schránky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.