Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vydejte se po stopách husitů. V Praze o nich instalují dodatkové tabulky

Letos uplyne 600 let od vítězství Jana Žižky z Trocnova nad rakouskými a míšeňskými křižáky na Vítkově. Bitva zásadně ovlivnila budoucí vývoj v českých zemích a provždy se otiskla do charakteru městské části Prahy 3. Oslavy výročí v těchto dnech vrcholí. Jejich součástí je i montáž dodatkových tabulek v tamních ulicích.

Čtrnáct tabulek umístěných jak na budovy, tak sloupy veřejného osvětlení, vytvoří unikátní cestu po stopách husitsví v Praze. K němu má totiž tato městská část specifický vztah.

Vliv Karla Hartiga

Pojmenování Žižkov pro část Vinohrad bylo schváleno vinohradským obecním výborem na popud vlastence a vyznavače husitské tradice starosty Žižkova Karla Hartiga. Ten tam již v roce 1872 prosadil pojmenování základní komunikační sítě podle významných osobností husitského hnutí a české reformace. Vytvořil tak základ názvoslovné tradici, která se na Žižkově udržela víceméně dodnes. „Tento systém se postupně rozrůstal až do 70. let minulého století. S největší pravděpodobností se jedná o nejstarší systém uličních názvů v Praze. V názvech ulic a náměstí je dnes tedy možné najít 47 jmen osobností, míst a další názvosloví, která se k husitství vztahují," uvedla tisková mluvčí Prahy 3 Lucie Bukovanská.

600 let výročí bitvy na Vítkově

Zájemci si mohou rozšířit znalosti o husitsví nejen pomocí dodatkových tabulek. U příležitosti významného výročí je v plánu vzdělávací městská hra, zároveň probíhá tematická panelová výstava VHÚ Praha v Galerii Toyen na Milešovské ulici.

Velká městská hra
Rodiny s dětmi se mohou těšit na městskou hru, která je v sobotu 11. července odpoledne čeká. V plánu je čtyřkilometrová trať, která začíná v Infocentru na náměstí Jiřího z Poděbrad. Účastníci si cestou budou zapisovat do hrací karty splněné úkoly z jednotlivých naučných stanovišť. Na trase se potkají s Jiřím z Poděbrad, Petrem Chelčickým, Janem Rokycanou a dalšími postavami husitské historie.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook MČ Praha 3

Štítky Praha 3, Žižkov, Bitva na Vítkově, dodatkové tabulky, Praha, Jan Žižka z Trocnova, Karel Hartig, Trocnov, Vítkov, Husitství, Jiří z Poděbrad, Petr Chelčický, Jan Rokycana, Vinohrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydejte se po stopách husitů. V Praze o nich instalují dodatkové tabulky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.