Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Desítky lidí v Praze demonstrovaly proti mobilizaci a agresi Ruska na Ukrajině

Desítky lidí dnes odpoledne v Praze protestovaly proti ruské agresi na Ukrajině a částečné mobilizaci v Rusku. Demonstrace začala po 14 hodině na náměstí Míru a je poklidná. Uspořádal ji Pražský ruský protiválečný výbor, který se snaží spojit odpůrce ruského prezidenta Vladimira Putina a pomáhat ukrajinským uprchlíkům.

Součástí protestu je i pochod

Na náměstí Míru byla kolem půl třetí odpoledne zhruba stovka demonstrantů. Řada lidí si přinesla transparenty, například s Putinovou podobiznou a nápisem Killer (Vrah), texty Moskva proti Putinovi či Sibiř proti Putinovi, Putin nese teror nebo Proč mlčíte o ruských zločinech v Buči?

Na protest přišla také skupina mladých žen v černých šatech a s deštníkem. Jedna z těchto demonstrantek měla papír s motivem ruské vlajky, kde místo červené části zůstal bílý pruh s nápisem „Tady je krev navěky", další držela transparent, kde stálo: „Jedno humanitární vízum = minus jeden voják! Otevřete hranice".

Na náměstí hrála hudba, pořadatelé rozdávali ukrajinské vlaječky. Lidé postávali před kostelem svaté Ludmily a diskutovali spolu. Součástí programu byl i pochod městem. Vedl přes Václavské náměstí, ulici 28. října, Národní a Újezd na náměstí Kinských. Protest hlídala policie.

V centru Prahy se sešli Rusové. Požadují okamžité zastavení Putina

V centru Prahy se ve středu večer sešlo asi tři sta lidí, kteří požadovali okamžité zastavení jednání ruského diktátora Vladimira Putina. Ten ve středu vyhlásil částečnou mobilizaci. Na shromáždění, kterého se účastnili hlavně ruští občané,...

Dezértéři v Česku humanitární víza nedostanou

Ruský prezident vyhlásil částečnou mobilizaci ve středu. V televizním vystoupení uvedl, že je to na obranu před Západem, který se podle Putina snaží oslabit, rozdělit a zničit Rusko. Mobilizace vyvolala v ruských městech protesty a řada lidí začala utíkat do zahraničí. Mobilizace by se podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua měla týkat 300 tisíc rezervistů.

Česko jako první členský stát EU plošně pozastavilo vydávání víz pro občany Ruska den po invazi na Ukrajinu, tedy 25. února. Zákaz trvá dosud, později jej Česko uvalilo též na běloruské občany, v obou případech s výjimkou humanitárních případů.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ve čtvrtek sdělil, že Rusové, kteří ze země utíkají kvůli tomu, že se chtějí vyhnout mobilizaci, nesplňují v ČR podmínky pro udělení humanitárního víza. Prezident Miloš Zeman dnes v pořadu Partie uvedl, že Česká republika by podle něj měla přijímat Rusy prchající před mobilizací, bezpečnostní riziko v nich nevidí. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) Česko bude k případným dezertérům přistupovat jako ke všem žadatelům o azyl.

Podle čtvrtečního vyjádření mluvčí Evropské komise je rozhodnutí, zda vpustit na své území lidi přicházející z Ruska, na členských státech Evropské unie. Unijní státy by podle ní měly vždy zaručit vstup lidem žádajícím v EU o azyl a jejich žádosti pak individuálně posoudit.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denis Bilunov

Štítky Ukrajina, Rusko, válka, mobilizace, demonstrace, Vladimir Vladimirovič Putin, Praha, Česko, Evropská unie, protest, Moskva, Sibiř, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dušan Skříšovský

Ani to nečtu. Stačí nadpis Dezertéři z Ruska vízum nedostanou. Ty jsme dali dezertérům z Ukrajiny. Podle mě je to na trestní oznámení za nerovný přístup a segregaci, podněcování k nenávisti. To je celá naše vláda, zákony překračuje denně a SPD se na to jen dívá a pořádá tiskové konference. Něco tady nehraje.

Pondělí, 10. října 2022, 08:58Odpovědět

Desítky lidí v Praze demonstrovaly proti mobilizaci a agresi Ruska na Ukrajině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.