Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2022: Koalici v Praze 12 vytvoří ODS a TOP 09 s ANO. Opírají se o hlasy Trikolory, říkají Piráti

Prahu 12 povede koalice společného klubu ODS a TOP 09 s hnutím ANO, která bude mít 18 křesel v 35členném zastupitelstvu. Řekl to lídr kandidátky ODS a TOP 09 a dosavadní první místostarosta městské části Vojtěch Kos (ODS), kterého koalice nominuje na starostu. Koaliční smlouvu by strany měly podepsat příští týden.

„Podmínky, které jsme vyjednali, pro nás jsou přijatelnější"

V Praze 12, která zahrnuje Modřany, Cholupice, Kamýk, Komořany a Točnou, žije asi 56 tisíc lidí.

Dosud v Praze 12 vládla koalice Pirátů, ODS, TOP 09 a Zelených, starostou je Pirát Jan Adamec. Zástupci ODS a TOP 09 se podle Kosa sešli se všemi stranami, které se do zastupitelstva dostaly, přičemž Piráti a Praha 12 Sobě jednaly společně. Vítězná koalice nakonec zvolila jako partnera hnutí ANO. „Podmínky, které jsme vyjednali, pro nás jsou přijatelnější," řekl budoucí starosta Vojtěch Kos.

Klub ODS a TOP 09 bude mít v zastupitelstvu devět křesel, stejně jako ANO. Piráti obsadí osm mandátů, Praha 12 Sobě čtyři, hnutí Změna pro Prahu 12 tři a uskupení Občané dvanáctky sdružující nezávislé kandidáty a KSČM dva. Kos dodal, že i když mají s hnutím ANO stejný počet zastupitelů, klubu ODS a TOP 09 připadne šest míst v devítičlenné radě včetně starosty.

Vedení městské části zvolí zastupitelé na ustavujícím jednání. Jeho termín bude záviset na tom, jestli volby někdo napadne u soudu, lhůta k tomu skončí v pátek. Pokud by hlasování nikdo nezpochybnil, musí starosta schůzi svolat od pátku do 15 dní. Kos uvedl, že jeho klub by v takovém případě preferovat datum 18. října, ale termín bude na končícím starostovi Adamcovi. Pokud by proti volbám někdo podal stížnost, začne platit 15denní lhůta na svolání zastupitelstva ode dne nabytí právní moci rozhodnutí soudu.

„Budeme hlídat, aby koalice nezačala příliš hnědnout"

Zástupci Pirátů a Prahy 12 Sobě vyjádřili nad výsledkem jednání zklamání. „Od Prahy 12 Sobě a od Pirátů zazněla směrem k ODS a TOP 09 jednoznačně vůle sestavit koalici, která by personálně, principiálně a programově navázala na směřování koalice současné," uvedl Jan Adamec.

Lídr Prahy 12 Sobě Petr Hůla dodal, že ODS a TOP 09 učinili nabídku, která vyplývala z počtu mandátů pro jednotlivé kluby. „V průběhu jednání vícekrát zaznělo, že se o ní budeme dále bavit a ladit ji, k tomu už ale nedošlo," sdělil Petr Hůla. Obě strany uvedly, že po ustavujícím zastupitelstvu budou v Praze 12 tvořit jádro konstruktivní, kritické a protikorupční opozice.

My tedy přecházíme do opozice. Rádi bychom udrželi úzkou spolupráci s Piráty. Během jednání vyplynulo, že programově jsme si blízko a máme stejnou vizi - spravovanou městskou část dle představ místních obyvatel," píše se na Facebooku Prahy 12 sobě. 

„Vzhledem k tomu, že nová koalice se opírá o hlasy nedemokratické Trikolory, budeme také hlídat, aby koalice nezačala příliš hnědnout," zmínili na Facebooku Piráti Praha 12. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Společně pro Prahu 12

Štítky koalice, volby, Praha 12, Spolu, ANO, Piráti, Praha sobě, Praha, ODS, TOP 09, ANO 2011, Česká pirátská strana, Trikolóra hnutí občanů, městská část, Jan Adamec, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Koalici v Praze 12 vytvoří ODS a TOP 09 s ANO. Opírají se o hlasy Trikolory, říkají Piráti  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.