Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pražský dopravní podnik má 65 zaměstnanců s covidem. Většinou jde o řidiče a strojvedoucí

Pražský dopravní podnik (DPP) eviduje 65 zaměstnanců s pozitivním testem na nemoc covid-19. Z toho je většina řidičů, strojvedoucích, dispečerů nebo dozorčích. Dalších několik desítek zaměstnanců je v karanténě. Nemocné eviduje i další městská firma Technická správa komunikací (TSK) a 19 nemocných má vlastník zmíněných firem, pražský magistrát. Uvedli to mluvčí DPP, TSK a magistrátu. Nakažené strážníky a zaměstnance eviduje rovněž městská policie.

Většinou řidiči, strojvedoucí, dispečeři či dozorčí

Z celkového počtu nakažených v DPP je 36 pracovníků z provozu, tedy řidiči, strojvedoucí, dispečeři či dozorčí. Zbylých 29 je z ostatních profesí. DPP kromě nakažených eviduje také dalších 58 pracovníků v karanténě. „V karanténě je 25 provozních zaměstnanců a 33 z jiných profesí. Na současný běžný provoz autobusů, tramvají nebo metra, nemají výše zmiňované případy zatím zásadní vliv," uvedla mluvčí podniku Aneta Řehková. DPP zaměstnává téměř 11 tisíc lidí.

Prostory, ve kterých se nakažení pracovníci pohybovali, a to včetně kabin a prostorů pro cestující ve vozech, nechal DPP vydezinfikovat. „Ostatně takto postupujeme od začátku epidemie ve všech případech bez výjimky," uvedla Řehková.

Podnik již na začátku pandemie letos v březnu upravil režim v provozu. U všech druhů veřejné dopravy omezil střídaní řidičů a provozních zaměstnanců na nezbytné minimum. Například u autobusů se podnik snaží mít dané vodidlo pouze pro určitý malý okruh řidičů, kteří se střídají. „Tato opatření jsme dodržovali i během letního uvolňování a dodržujeme jej i v současnosti," sdělila mluvčí.

TSK, magistrát a městská policie

Městská firma TSK, která se stará o komunikace, zaměstnává celkem 430 lidí. „Počet nakažených a zaměstnanců v karanténě je dohromady v řádu jednotek, to znamená cca do pěti zaměstnanců. Na tzv. ošetřovačce to je také v jednotkách," sdělila mluvčí Barbora Lišková. Na chodu firmy se situace podle mluvčí nijak neprojevila. Problémy prý TSK nemá ani u dodavatelů. „Zatím nemám informace o tom, že by někdo z našich dodavatelů omezoval činnost," řekla Lišková.

Nemocné eviduje rovněž magistrát, který má v současné době 19 nakažených zaměstnanců. „Dvacet lidí je v karanténě a 57 zaměstnanců v preventivní karanténě. V budovách úřadu platí přísná hygienická opatření, která jsme postupně zaváděli již od jara, a to ještě před prvním případem výskytu koronaviru v republice," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Pražská městská policie eviduje 13 zaměstnanců nakažených nemocí covid-19, z nichž desítka je samotných strážníků. V karanténě jsou více než čtyři desítky zaměstnanců. Městskou policii zřizuje hlavní město a má přes 2000 zaměstnanců.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, MHD, policie, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy, COVID-19, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, karanténa, obecní policie, Pražský magistrát, Vít Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský dopravní podnik má 65 zaměstnanců s covidem. Většinou jde o řidiče a strojvedoucí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.