Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Letňanech začala výstavba polní nemocnice. Dnes tam dorazil vojenský konvoj s vybavením

Dnes krátce po desáté hodině dopoledne do Letňan dorazil za doprovodu Vojenské policie konvoj s materiálem pro stavbu polní nemocnice, který vyrazil z Hradce Králové v osm hodin ráno. Vojáci začali se skládáním materiálu a se samotnou stavbou nemocnice, která má být připravena do neděle. Automobily s materiálem budou do Letňan přijíždět i v příštích dnech a přivezou také materiál ze Správy státních rezerv. V případě nouze bude polní nemocnice sloužit pacientům s méně závažným průběhem nemoci covid-19.

Polní nemocnice byla v letech 2007 až 2008 nasazena v Afghánistánu. Některé části jsou trvale využívány při zahraničních operacích. Vojáci také s polními nemocnicemi pravidelně cvičí a udržují je v dobrém stavu. Část polní nemocnice byla nasazena v roce 2017 v Mosulu v Iráku, další část je dosud v Kábulu.

165 tun zdravotnického materiálu

Armádní vozidla dnes do Letňan přivezla kontejnery se 165 tunami zdravotnického materiálu. Jsou mezi nimi jednotky intenzivní péče, laboratoře, lékárny či rentgenové vybavení. Včetně policejních vozidel z Hradce Králové podle armády vyrazilo 29 vozů. Již o víkenud na nísto dorazila část hradeckého vojenského týmu a akci začala připravovat. „V halách je už nainstalováno několik desítek mobilních pracovišť, stanů a buněk s lékařskou technikou,“ řekl majitel letňanského výstaviště Pavel Sehnal.

Až 200 příslušníků vojenského zdravotnického personálu

Zařízení bude oficiálně provozovat Nemocnice Na Bulovce, dohoda o tom byla uzavřena mezi nemocnicí a zástupci veletržního areálu v sobotu večer.

Také v dalších dnech budou z Hradce Králové mířit do Prahy menší kolony s materiálem. Celkem by mělo být do Prahy přepraveno 339 tun materiálu, a to 80 vozidly a ve 49 kontejnerech. V případě další materiálu se bude jedna o vybavení ze Správy státních hmotných rezerv a do Letňan se bude navážet od pátku. 

Výstavbu polní nemocnce zajistí šedesátka vojáků. V případě aktivace záložní nemocnice bude na její provoz vyčleněno 200 příslušníků vojenského zdravotnického personálu. Podle potřeby bude doplněn o civilní zdravotnický personál. Jeho vyčlenění je v gesci ministerstva zdravotnictví.

Pro výstavbu polní nemocnice budou využity dvě výstavní haly a pro pacienty bude určen prostor o roloze asi 10 tisíc metrů čtverečních. Pro zázemí zdravotníků, pro administrativu a řízení budou využity prostory kongresového centra a další haly. Podle Sehnala se zatím počítá s instalací 500 lůžek. Výstaviště případně umožní zvýšení jejich počtu o dalších 2000.

Podle vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) bude polní nemocnice záložní a nemusí být vůbec využita. Prymula věří, že budou stačit zvýšené kapacity v kamenných nemocnicích.

Ohodnoť článek

Foto Twitter Armáda ČR

Štítky polní nemocnice, Letňany, konvoj, Armáda ČR, nemocnice, materiál, Hradec Králové, zdravotnický pracovník, Roman Prymula, Pavel Sehnal, Afghánistán, Praha, Irák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Letňanech začala výstavba polní nemocnice. Dnes tam dorazil vojenský konvoj s vybavením  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.