Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Další nelegální pěstírna v Praze. Tentokrát nešlo o konopí, ale o mungo klíčky

V Praze byla odhalena nelegální pěstírna mungo klíčků, které se používají v asijské kuchyni. Nalezených 120 kilogramů klíčků bylo znehodnoceno a provozovatel pěstírny, kterému hrozí pokuta, je bude muset zlikvidovat. V tiskových zprávách to dnes oznámili pražští policisté a Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Podle inspekce byly klíčky pěstovány v neschváleném provozu a v nevyhovujících hygienických podmínkách. Lidem by tak po konzumaci klíčků mohly hrozit zdravotní potíže.

Nepovolenou pěstírnu policisté a inspektoři odhalili 17. června v rodinném domě v Praze 4. Na místě našli sudy s klíčky fazolí mungo, které byly podle policie z této pěstírny dále distribuovány do jedné pražské tržnice. „Všechny odhalené klíčky byly za pomoci potravinářské barvy znehodnoceny a majiteli byla nařízena povinnost jejich likvidace, což bude muset následně doložit," sdělil mluvčí policie Jan Daněk.

Nedodržení stanovených pěstebních podmínek u mungo klíčků vytváří podle SZPI riziko vzniku závažných onemocnění, která mohou vést až k úmrtí. „Pěstování a výroba mungo klíčků je mikrobiologicky rizikový proces. Proto provozovny, kde dochází k nakličování, musí být schváleny ze strany SZPI dříve, než začnou s produkcí klíčků. Výrobce musí před schválením výrobny ze strany SZPI projít kontrolou a vyhovět řadě požadavků právních předpisů. Jde zejména o splnění specifických mikrobiologických kritérií souvisejících s pěstováním potraviny náchylné ke kontaminaci bakteriemi, např. Escherichia coli produkující shiga toxiny," oznámil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nelegální pěstírna byla provozována podle SZPI pražskou firmou Tuan Anh Pham, za kterou podle obchodního rejstříku stojí stejnojmenný podnikatel vietnamského původu. „Policisté na místě kontroly ztotožnili podezřelého pětatřicetiletého muže, který nyní bude řešen ve správním řízení, jenž je v kompetenci Státní zemědělské a potravinářské inspekce," uvedl Daněk. Podle SZPI byla už v roce 2018 odhalena nelegální pěstírna mungo klíčků, za níž stála stejná firma. V domě, kde byla provozovna nyní objevena, byl již dříve vydán zákaz užívání daných prostor.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Štítky kriminalita, potraviny, mungo klíčky, Praha, Státní potravinářská inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další nelegální pěstírna v Praze. Tentokrát nešlo o konopí, ale o mungo klíčky  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.