Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na ověřovací SMS k očkování se čekalo dlouho. Operátoři o nich nevěděli

Operátoři se dozvěděli o požadavku státu na SMS ověření při registraci k očkování proti nemoci covid-19 až po spuštění systému. Uvedl to dnes na twitteru Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí, jejímiž členy jsou operátoři O2, T-Mobile a Vodafone. O hromadném rozesílání SMS s PIN nás dopředu nikdo neinformoval, sdělil ČTK ředitel vnějších vztahů T-Mobile Petr Jonák. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes novinářům řekl, že neví, jestli s operátory někdo o SMS mluvil. Systém pro registraci lidí starších 80 let na očkování, který byl spuštěn dnes v 08:00, měl problémy. SMS s PIN kódy pro registraci lidem přicházely se zpožděním.

Kapacita zadaných termínů pro očkování proti covidu-19 byla podle webu systému zhruba po hodině vyčerpaná, ale je možné se dál k očkování registrovat bez výběru termínu. Jen za první hodinu se registrovalo podle informací Chytré karantény přes 44 tisíc lidí. K 10:30 bylo podle Chytré karantény odesláno přes 240 tisíc SMS s kódem pro vstup do systému a bylo registrováno 65 tisíc lidí. Termín očkování si zarezervovalo 3000 z nich. Chytrá karanténa uvádí, že další termíny budou nabídnuty poté, co do Česka dorazí další dodávky vakcín. Lidí nad 80 let, kteří se ode dneška mohou k očkování registrovat, je v Česku 441 tisíc

„Možná by příště pomohlo, kdyby operátorům stát o nápadu požadovat SMS ověření řekl dříve než hodinu po spuštění systému," sdělil na twitteru Grund. „Jestli někdo mluvil s operátory, nebo nemluvil, na to já neumím odpovědět. Já tohle neřeším," řekl na tiskové konferenci Babiš. Uvedl, že sleduje hlavně dodávky vakcín a stav očkování. Premiér také řekl, že po spuštění registračního systému museli operátoři posílat množství SMS zpráv jako na Silvestra, ale systém podle něj funguje. V poslední den loňského roku operátoři zaznamenali téměř 26 milionů SMS zpráv.

Na twitteru státního týmu takzvané Chytré karantény bylo v 08:35 uvedeno, že ve frontě čeká více než 40 tisíc SMS. „Operátoři je rozesílají rychlostí 20 SMS za vteřinu. Řešíme další navýšení kapacity," uvedl tým. „Rozesílání ověřovacích SMS pro stát zajišťuje jejich smluvní partner, firma ATS Telcom. Rychlost odesílání má ATS takovou, jakou si u operátorů objednal," reagoval na vyjádření týmu Chytré karantény Grund.

Podle Grunda i Jonáka operátoři sami kapacitu po zjištění potíží navýšili. „Každý mobilní operátor dnes ráno navýšil kanál pro ověřovací SMS na 50 SMS za vteřinu," uvedl Grund. Kdyby firma ATS Telcom objednala u operátorů vyšší kapacitu SMS před startem registrací, problémy by se podle něj neobjevily.

Dovolat se nedalo ráno ani na státní linku 1221, kde měli s registrací seniorům pomáhat. „Nápor volajících byl enormní. Čekali jsme to a ministerstvu zdravotnictví jsme nabízeli robustní řešení našeho call centra. Stále jsme připraveni nabídnout pomocnou ruku," sdělil vedoucí komunikace O2 Hany Farghali.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky SMS, ověření, koronavirus, komunikace, očkování, Praha, operátor, Jiří Grund, T-Mobile, Andrej Babiš, O2 Czech Republic, Chytrá karanténa, Vodafone, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na ověřovací SMS k očkování se čekalo dlouho. Operátoři o nich nevěděli  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.